aromat
146
korpus
142
metafory
0
ramy źródłowe
1
ramy docelowe
Aktywator występuje w korpusie 146 razy.
Metafory
- aromacie kwaśnych czereśni
- Aromat: Kolendra i gałka muszkatołowa grają pierwsze skrzypce
- Aromat: Na pierwszym planie zdecydowanie nowofalowe chmiele
- aromat był zamknięty przez lata w fiolce
- Aromat chmielowy bardzo fajny, mocny
- Aromat chmielowy jest skupiony głównie na akcentach cytrusowych
- Aromat dosyć stonowany
- Aromat dość delikatny
- aromatem gorących przypraw
- Aromat jest bardzo czysty
- Aromat jest bardzo zbalansowany.
- Aromat jest kapitalny, złożony
- Aromat jest zbalansowany
- Aromat lekko oranżadowy
- aromat łagodnieje i staje się bardzo zmysłowy
- aromat mariażu mandarynki ze słodką pomarańczą
- aromat musiał być z gatunku goryczkowych
- aromatów osiadłych na waniliowej bazie
- Aromat piwa jest czysty
- aromat piwa Westvleteren jest wręcz ubogi
- Aromat początkowo głównie estrowy, po ogrzaniu uwodził również chmielami
- aromat różowego pieprzu łączy się z odurzającą wonią jaśminu i sporo delikatniejszym fiołkiem, w mojej głowie tworząc nie obraz a plamę koloru
- aromat róży wpleść w zapach
- Aromat spalony
- aromat szczypie, jak zjedzona bez grama cukru cytryna
- aromat tej kawy nie zwala z nóg
- Aromat uzupełniają brzoskwiniowe estry i słodowa podbudowa
- aromat w którym wszystko razem gra
- Aromaty ananasa i melona przeplecione
- aromaty chmielowe uciekają w eter jako pierwsze
- aromaty cukru pudru - wszystko intensywne i nachalne
- Aromaty cytrusów przeplatają się z morelami i brzoskwiniami
- aromaty czyste
- aromaty czyste
- Aromaty delikatne
- Aromaty róży i wiciokrzewu rywalizują tu ze sobą i jest to walka naprawdę zażarta, okraszona owacjami cytrusów i jabłek.
- Aromaty wyważone
- aromaty z nutą zielonego jabłka
- Bardzo czysty aromat piwa, brak skaz
- bardzo czystym cytrusowo-kwiatowym, egzotycznym aromacie
- bardzo silny aromat przejrzałych brzoskwiń
- Bardzo zbalansowany i przyjemny aromat.
- Bogactwo kwiatowych aromatów
- Bogaty, zacny aromat
- Bukiet zapachowy łączył w sobie aromat świeżo pieczonej wołowiny, mieszanki ziół, pomidorów i cebuli
- cieniem aromatów fiołka
- Czas nie jest sprzymierzeńcem tego aromatu
- dawkę typowo męskich aromatów
- delikatne aromaty karmelu
- delikatne aromaty kwiatowe
- delikatne aromaty natury
- Delikatnie kwiatowy aromat chmielu.
- delikatny, acz wyczuwalny aromat czerwonego wytrawnego wina
- delikatny aromat
- Delikatny aromat
- delikatny aromat cytryny
- diacetyl przykrył aromat chmielu
- dojrzały aromat
- doskonała kompozycja aromatów
- feeria aromatów owocowych
- feerią ciemnych aromatów
- gamę aromatów
- gra aromat
- idealnie komponują się z aromatami piwa
- Inauguracja to kiepskiej jakości alkohol stanowiący bazę aromatu
- Już od pierwszych nut czuć aromat
- kawy dopieprzono bez sensu i praktycznie zabiła wszelkie inne aromaty
- kuszące aromaty
- kwaskowaty aromat
- kwaśne aromaty
- lekki aromat słodu
- lekkich aromatów
- Lekkie aromaty winne
- Lekko korzenny aromat
- męski aromat
- miodnego aromatu
- mniejszy aromat chmielowy
- mocne aromaty czerwonych owoców, przypraw i ziół w winie
- możliwość poznania połączeń różnych aromatów
- Na dalszym planie aromaty z ciemnego słodu i palone
- Na drugim planie majaczy aromat ciemnego słodu.
- najbardziej czarujących aromatów
- Nie jest to jednak „proste”ukazanie tego aromatu
- Niezwykła głębia w aromatach
- ocean aromatów
- oczarują nozdrza aromatami
- owocowo-kwiatowy aromat bogaty w naturalne olejki eteryczne
- pierwszoplanowych aromatów
- podbudowane sporą ilością aromatów
- Po około 10 minutach pojawia się pomarańczowy aromat
- po równo grały aromaty czerwonych owoców i spalonego kabla
- potędze aromatów
- potężny aromat
- przykurzonym aromatem cytrusów
- siejąc octem w aromacie
- silny aromat słodowy
- skoncentrowanym aromacie cytrusów
- słodkawy aromat owsa
- słodkie aromaty
- słodkie aromaty
- słodkie aromaty
- Słodko-gorzki aromat
- słodyczy aromatów
- smak wina różowego o lekkim aromacie malin, jeżyn i czereśni
- soczysty aromat świeżych pomarańczy
- spodziewałem się mega jebnięcia aromatu
- świeże aromaty dzikich kwiatów i egzotycznych owoców
- świeży aromat
- Świeży aromat dojrzałych owoców tropikalnych
- Ten aromat rumowy dodany do piwa jest tak silny
- To atrakcyjny aromat wina
- W aromacie nie ma cienia
- W aromacie nie ma przyprawowej słodyczy
- W aromatach dominują wciąż nuty słodkich przypraw.
- wiekowość tego aromatu
- wino atakuje aromatem truskawek, poziomek i gałki muszkatołowej
- wino jest w swych aromatach dosyć powściągliwe
- wino Le Bel Olivier atakuje aromatami jabłek, miodu i cytrusów
- wino lekkie w aromacie
- wino o delikatnych aromatach brzoskwini i gruszki
- wino powściągliwe w aromatach
- wino z bogatym aromatem
- w obłoku miodnego aromatu
- współgrają z aromatami
- w tle aromat pieprzowych fenoli
- w tle jest jeszcze kiszonka i aromat kwasu mlekowego
- w tle po dłuższym wwąchaniu wyczuwalny jest aromat podobny do tego jaki mają kredki świecowe
- w tle zapachu cytrusowo-sosnowy aromat
- W tle zapachu delikatny aromat chilli
- wychodzi retronosowo miodowy aromat
- wyczuwalny jest dość ostry aromat
- Wyraźne aromaty śliw, wiśni i czarnych porzeczek w winie
- wyraźny aromat
- W zapachu tle trochę estrów i palonych aromatów.
- W zasadzie aromat jest wręcz nikły.
- zaczynają grać aromaty z chmielu
- Zapach przywołuje obrazy gorących wieczorów wczesnego lata w którym wonie zamykających powoli swoje kielichy do snu kwiatów nadal roztaczają swój upojny aromat
- Zaraz po nim pojawiają się fantastyczne aromaty cytrusów
- zauroczony magią aromatu brandu
- zbalansowany aromat
- z całą baterią związanych z chmielem aromatów
- zdecydowany jest tutaj aromat kawy
- zgubiły się chmielowe aromaty
- zielone aromaty
- z mocniejszym aromatem chmielowym
- znacznie silniejsze są aromaty porto

1 z 1
AKTYWATOR: aromat
RAMA ŹRÓDŁOWA: WZROK
ELEMENT RAMY: zmiana stanu obiektu percepcji
RAMA DOCELOWA: ZAPACH
ELEMENT RAMY: pozytywna ocena zapachu
(...) Widoczna jest duża ilość drobinek zawieszonych w toni. Aromat: Niesamowity, soczysty aromat świeżych pomarańczy. Podchodzący wrecz pod słodkie czerwone pomarańcze. Zaraz po nim pojawiają się fantastyczne aromaty cytrusów , lekkich żywic i słodowości. W tle skórka mandarynki i sporo owocowych estrów. Smak: Średnia pełnia, niskie wysyccenie. Charakterystyczną cześcią składową (...)