goryczka
95
korpus
91
metafory
1
ramy źródłowe
2
ramy docelowe
Aktywator występuje w korpusie 95 razy.
Metafory
- Bardzo delikatna goryczka chmielowa
- charakterną goryczkę
- Cierpkość i goryczka przyprawowa na finiszu smaku
- dawki goryczki
- delikatna goryczka
- delikatną goryczką
- delikatną goryczką
- delikatnej goryczce
- delikatnej goryczce
- dobrze zbalansowanej goryczce
- dochodzi do głosu goryczka
- finiszować chmielową goryczką
- finiszować chmielowo-słodową goryczką
- finiszować goryczką
- Finisz smaku o przyjemnej nie przesadzonej goryczce
- Finisz smaku z goryczką
- Finisz smaku z niską goryczką
- goryczce długiej ale jednak przyjemnej
- Goryczka atakuje podniebienie od razu
- goryczka była gruba jak dzieci w USA
- Goryczka chmielowa bardzo szybko ginie pod naporem etanolu.
- Goryczka chmielowa przewija się
- goryczka gra tu główną rolę
- goryczka jest krótka
- Goryczka jest łagodna i ułożona
- Goryczka jest przyjemna, mimo że mocna.
- Goryczka jest tutaj rzeczywiście solidna
- Goryczka mogłabybyć ewentualnie trochę krótsza
- goryczka mogłaby zostać uładzona
- goryczka nie jest bardzo mocna
- Goryczka nie jest za długa
- goryczka pojawia się
- goryczka skontrowana jest słodowością
- goryczka trochę łagodnieje
- goryczka zaznaczona
- Goryczka zaznaczona
- goryczka znajduje się na pierwszym planie
- Idealna synergia słodyczy, kwaskowatości i goryczki.
- kontrując słodycz delikatną goryczką
- krótkiej goryczce
- lekką goryczką
- Mocna goryczka
- Na finiszu palona goryczka, paloność, cierpkość oraz kwaskowatość malin.
- na pierwszym planie dominuje chmielowa goryczka
- nie nachalną goryczką
- niezbalansowana goryczka
- niezbalansowanej, pestkowej, nieprzyjemnej goryczce
- niskiej goryczce
- niskiej goryczce
- niskiej goryczce
- niskiej goryczki
- nutą goryczki
- odbiór goryczki
- o przyjemnej, wkomponowanej w profil smakowy goryczce
- o słodyczy skontrowanej przez odpowiednio dobraną goryczkę
- Pierwszy akord smaku to goryczka
- Posmak gumy Donald, podszyty chmielową goryczką.
- przydługa goryczka
- sałatce z cykorią, której goryczka wzorowo komponowała się z grejpfrutem
- silnej, mocnej goryczce
- silnej acz przyjemnej goryczce
- słodowość bardzo szybko przechodzi w goryczkę
- smak o niskiej i przyjemnej goryczce
- smak przechodzi w chmielową goryczkę
- solidna goryczka
- Solidna goryczka, idealnie zbalansowana
- solidnej goryczce
- Stonowana goryczka
- subtelną goryczką
- szlachetną goryczką
- średnią goryczką
- tępą goryczką
- tępej goryczce
- ulotną goryczkę
- wchodzi cholernie silna goryczka
- wino z delikatną goryczką
- woń goryczki ma akcent
- w smaku goryczka, która następnie łamana jest słodyczą
- W smaku piwo jest ukierunkowane na goryczkę
- w smaku wchodzi goryczka
- w smaku z wyraźnie zaznaczoną goryczką
- wyraźną goryczką
- wyraźnej chmielowej goryczce
- wyraźnej goryczce
- wysokiej goryczce
- wyższą niż się spodziewałem goryczką
- zaznaczoną, ale nie nadmierną goryczką
- zaznaczoną goryczką
- zaznaczonej goryczce
- zbalansowaną goryczkę
- zerowej goryczce
- z lekką nutą goryczki
- z przyjemną goryczką w końcówce

1 z 1
AKTYWATOR: goryczka
RAMA ŹRÓDŁOWA: WZROK
ELEMENT RAMY: zmiana stanu obiektu percepcji
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: typ smaku
(...) przechodzi w lekkie nuty karmelowe, charakterystyczną bracką metaliczność (aczkolwiek na poziomie „ujdzie”), by bardzo szybko zakończyć mocnym alkoholowym kopem. Goryczka chmielowa przewija się na finiszu, ale bardzo szybko ginie pod naporem etanolu. Jest tak dominujący, że czuć charakterystyczne palenie w przełyku dobre kilkanaście (...)