kwasowość
62
korpus
59
metafory
1
ramy źródłowe
2
ramy docelowe
Aktywator występuje w korpusie 62 razy.
Metafory
- atrakcyjną kwasowość
- delikatna kwasowość wina
- dużej kwasowości
- dyskretnej kwasowości wina
- elektryzującą wręcz kwasowość
- kwasowością ostrą jak brzytwa
- kwasowość, owoc i garbnik prześlizgują się po podniebieniu
- kwasowość lepiej układająca wino, nieprzesadne w materii
- kwasowość moża była zbyt duża
- kwasowość nieco ospała
- kwasowość niewysoka
- kwasowość odklejała się od owocu
- kwasowość okazała się za mała
- Kwasowość win jest zacna
- lekka kwasowość
- Lekka kwasowość
- łaskawą dla podniebienia kwasowością
- małą kwasowość wina
- ma posmak tropikalnych owoców i wysoką kwasowość
- mniejszej niż rieslingowa kwasowości
- niewysoka kwasowość
- niska kwasowość
- Niska kwasowość
- niska kwasowość wina
- niskiej kwasowości
- niskiej kwasowości
- niskiej kwasowości wina
- pojawia się znaczna kwasowość
- potężną kwasowością
- rocznik wina 2004 o wyrazistej kwasowości
- szczep o wysokiej kwasowości
- szczepu o niższej kwasowości
- świetnie zaznaczona kwasowość
- Umiarkowana (w kierunku wysokiej) kwasowość
- wina o dość niskiej kwasowości
- wina o średniej kwasowości
- wina o wysokiej kwasowości
- Wina proste o dużej kwasowości
- win białych, bardzo mineralnych, o niskiej kwasowości
- wino ma wysoką kwasowość
- wino nie zabija kwasowością
- Wino o dość niskiej kwasowości
- wino o wysokiej kwasowości
- wino o zaznaczonej, przyjemnej kwasowości
- wino z delikatną kwasowością
- w smaku wino było raczej wytrawne, choć nieatakujące kwasowością
- W swojej podwyższonej kwasowości dość ekstremalne
- W tle kwasowość
- wyraźna cytrusowa kwasowość
- wysoka kwasowość
- wysoka kwasowość wina
- wysoką kwasowością
- Wyśrubowana kwasowość
- wyższa kwasowość
- zapach zdecydowanie bardziej ukierunkowany na kwasowość
- zarysowana jest przede wszystkim kwasowość
- zrównoważoną kwasowością wina
- zrównoważoną kwasowością wina
- żywa kwasowość
- żywej kwasowości
- żywej wciąż kwasowości

1 z 1
AKTYWATOR: kwasowość
RAMA ŹRÓDŁOWA: WZROK
ELEMENT RAMY: wielkość obiektu percepcji
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: składowa wrażenia smakowego
(...) czy dobre pinot grigio. Piłamkilkakrotnie, mam w pamięci ten smak. To wino jest natomiast prawie słodkie. Ale to nie jest taka niska kwasowość , jak niektóre moje ulubione Gewurtraminery, to jest zwykła pospolita nieelegancka słodycz. Omijajcie to wino szerokim łukiem. zapisuję je tutaj tylko po (...)