smak
110
korpus
108
metafory
1
ramy źródłowe
2
ramy docelowe
Aktywator występuje w korpusie 110 razy.
Metafory
- Bardzo delikatne smaki winne.
- białych smaków winnych
- bogactwo smaku
- brutalny smak wina
- ciasta kołkowate w smaku
- dochodzi do spotkania z jakimś smakiem
- Esencja elegancji, mieszanka dobrego smaku
- głębsze smaki wina
- gratin ziemniaczane z koprem włoskim w tle
- kąski pełne smaku
- kształtują smak
- lekki korzenno-roślinny smak
- lekko cierpki smak
- lekko cierpki smak
- Łamanie smaków
- miękkim smakiem wina
- mniej wyraźny będzie smak majonezu
- Na początku nie przysłania smaku yerby
- Niezwykła głębia w smaku
- odłtluszczenie produktu zabija smak
- paletę smaków
- Pełnia i słodowość grają pierwsze skrzypce przez cały czas wybrzmiewania smaku.
- pełny smak
- Piwo aksamitne w smaku.
- Piwo jest niebywale aksamitne w smaku
- polska wódka na powrót zyskała nie tylko smak, ale i charakter
- potężne uderzenie smaków
- Sam smak jest zbalansowany
- słodyczą przechodzącą w smaki żywiczne
- Smak: Bardzo delikatne, jest zaznaczona słodowa podbudowa
- Smak: Bardzo gładkie, aksamitne piwo
- Smak: Bardzo pełne
- Smak: Bardzo pełne piwo
- Smak: Charakterystyczna aksamitność
- Smak: gęste piwo
- Smak: Pierwsze piwo z bardziej zaawansowaną paletą
- Smak: piwo delikatne
- Smak: piwo dosyć płaskie
- Smak: piwo ma więcej ciała.
- Smak: piwo pyliste
- Smak: Płaski a paskudny.
- Smak: Potęga kwasu, można spokojnie lać do akumulatora.
- Smak: przyjemna pełnia
- Smak: Są pracujące na języku cukry resztkowe
- Smak: Średnia pełnia
- Smak: Większe niż w najnowszej edycji wysycenie.
- smak dodatkowo ubogacało wręcz bulwersująco smaczne gratin ziemniaczane
- smak espresso zostaje na języku
- smaki piękne
- smaki wyraziste
- smak jest bardzo wyrazisty
- Smak jest dość prosty dla języka
- smak jest nie nachalny
- Smak jest słaby
- smak jest wyraźniejszy
- smak kawy jest wyraźniejszy
- Smak piwa: pełnia
- Smak tak serwowanej kawy pozostaje na języku przez około pół godziny, otulając go aksamitnie
- smaku końcowego yerby
- Smak wina przywołuje suszone winogrona
- smak yerba mate nie jest tak bardzo wysunięty na pierwszy plan
- smak yerby jest zbyt słaby
- Smak zrównoważony
- Smak z wytrawnym pazurem
- Smak „młody”
- starszy smak wina
- Szczep wina uprawiany jest głównie w Umbrii, określany jako bogaty o lekko orzechowym smaku
- tajemnicze smaki zakurzone
- Ten sos właśnie sprawia, że nie jest to zwykła sałatka, ale ciekawa kompozycja smaków
- to coś dla miłośników wyrazistych smaków
- uderzeniu smakami ziół
- winem bardzo delikatnym w smaku
- Wino cechuje bogactwo smaku
- Wino cechuje głębia smaku
- wino głębokie w smaku
- wino jest bardzo głębokie w smaku
- wino ma harmonijny smak
- wino ma jedwabisty smak
- wino ma krągły smak
- wino ma pełny smak
- wino o naprawdę mocnym smaku
- Wino w swym smaku dość proste
- W smaku bardzo owocowe o bogatym i długim finiszu
- W smaku najpierw gra imbir i cynamon
- W smaku piwo jest dzikie
- W smaku piwo jest ukierunkowane na goryczkę
- W smaku pojawia się coś ziemistego
- W smaku przyjemne taniny współgrają z owocami czarnej porzeczki i wiśni
- w smaku słodycz tej zaprawki przykryła ocet
- W smaku wina dużo owocu z mocnymi brzoskwiniowymi akcentami
- w smaku wino było raczej wytrawne, choć nieatakujące kwasowością
- W smaku wino pełne
- W smaku wino rześkie
- W smaku wino świeże i bardzo delikatne.
- W smaku wino żywe
- W smaku wychodzi diacetyl
- wyprawą przez paletę smaków
- zalanie yerby mocne w smaku
- zupa głęboka w smaku
- zupę o zharmonizowanym smaku

1 z 1
AKTYWATOR: smak
RAMA ŹRÓDŁOWA: PODRÓŻ
ELEMENT RAMY: podróż
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: wrażenie smakowe główne
(...) Gdyni zaprosiły do siebie zacne grono dziennikarzy kulinarnych i lajfstajlowych na mały restauracyjny rekonesans. Ów mały rekonesans okazał się wielce barwną wyprawą przez zaskakującą paletę smaków od tych tradycyjnych rybackich w prostocie swej pięknych aż po smaki równie piękne acz mocno wyrafinowane i zupełnie światowe. Rzecz (...)