słodycz
159
korpus
130
metafory
2
ramy źródłowe
2
ramy docelowe
Aktywator występuje w korpusie 159 razy.
Metafory
- cienia przyprawowej słodyczy
- cieniem słodyczy
- cynabon kusi słodyczą
- Dominio de Manciles 2011 także okazuje się świetne, kiedy zrzuca zasłonę słodyczy, pod którą ukrywa się [...] owoc
- Idealna synergia słodyczy, kwaskowatości i goryczki.
- kontrując słodycz delikatną goryczką
- kontynuacja słodyczy
- lekka landrynkowa słodycz
- lekka słodycz
- lekka słodycz
- lekka słodycz zapachu
- lekka słodycz zapachu
- lekką słodyczą
- lekką słodyczą zapachu
- łamie to ogólną słodycz
- Miodowa słodycz zapachu
- Młodziutkie wino Soalheiro Alvarinho
- mocna słodycz
- Na dalszym planie zapachu znajduje się słodycz
- nieelegancka słodycz wina
- nienachalną słodyczą zapachu
- nużącą orientalną słodycz woni paczuli
- odurzającą słodycz zapachu
- o słodyczy skontrowanej przez odpowiednio dobraną goryczkę
- Pierwsza atakuje receptory słodycz
- Pierwszy akcent smakowy to słodycz i bardzo przyjemny posmak jasnych słodów.
- Pierwszy akord brzmi więc słodowością, słodyczą
- Pierwszy akord smaku brzmi pełnią, słodowością, bardzo delikatną słodyczą
- Pierwszy akord smaku wybrzmiewa słodyczą
- Pierwszy akord to przyjemna słodycz.
- Pierwszy akord to słodycz
- piwo finiszuje słodyczą i chmielem
- piwo Rowing Jack idealnie kontrujący słodycz
- Początkowa słodowość i lekka słodycz przechodzą w nuty czekolady
- pojawia się więcej słodyczy
- potężną słodycz zapachu
- przełamać ostry zapach słodyczą
- przyozdobi słodyczą zapachu
- radosna słodycz zapachu
- równoważąca słodycz
- różową słodyczą zapachu
- skoncentrowanej słodyczy zapachu
- Słodowość przepleciona słodyczą
- słodycz, która ją równoważy
- słodycz, która śmiga między cedrowymi gałązkami
- słodyczą, która była zbyt natarczywa
- słodyczą, która była zbyt ostra
- słodyczą przechodzącą w smaki żywiczne
- słodyczą woni doprawioną przyprawami
- Słodycz jest wręcz gryząca.
- słodycz miodów jest łamana przez korzenne przyprawy
- słodycz podszyta kwaskowatością
- słodycz przechodzi w alkohol
- słodycz przełamana kwasem
- słodycz skutecznie jest butowana przez chmielenie
- Słodycz smaku została złamana kwaskiem
- słodycz ulepowatą zapachu
- słodycz zapachu
- słodycz zapachu, która właściwie stoi w miejscu i ocieka
- słodycz zapachu jest równie kusząca
- słodycz zapachu nie jest banalnym ulepem
- Słodycz zapachu nie znika zupełnie
- Słodycz zapachu odchodzi na dalszy plan
- Słodycz zapachu przełamuje grejpfrut
- słodycz zapachu rozbija i przeszywa zapach dymu
- Słodycz zapachu słabsza
- słodycz zapachu wyważoną
- słodycz zapachu zostaje przysłonięta przez paczulę
- solidna słodycz
- solidna słodycz
- solidną słodycz smaku
- spolegliwej słodyczy zapachu
- spora słodycz wina
- stonować zapach słodyczą
- subtelna słodycz zapachu
- szlachetną słodyczą zapachu
- toporna słodycz zapachu
- wina, którego tło stanowi niemal zawsze lekka słodycz
- wino męczyło cieniem mdłej słodyczy
- wino odarte ze słodyczy
- wino Rose 2011 usta dobija niewielką dawką słodyczy.
- wino z nutą słodyczy
- woń przydusiłaby nosicieli swą słodyczą
- W pierwszym akordzie grają słodowość, słodycz
- w samku jest pewna słodowość, ale przykryta totalną słodyczą
- w smaku goryczka, która następnie łamana jest słodyczą
- w smaku pojawia się słodycz
- w smaku słodycz tej zaprawki przykryła ocet
- w smaku zbyt wysoka słodycz
- W tle majaczy co prawda słodycz
- Wyraźna słodycz smaku
- zaczyna grać słodycz
- za duża słodycz
- zapach łaskocze słodyczą
- zapach pomiędzy słodyczą owoców a wytrawnością przypraw i ziół
- zasłonę słodyczy
- zmysłową słodyczą zapachu

1 z 1
AKTYWATOR: słodycz
RAMA ŹRÓDŁOWA: WZROK
ELEMENT RAMY: cień
RAMA DOCELOWA: ZAPACH
ELEMENT RAMY: typ zapachu
(...) Branco Reserva 2008, DOC Douro Mój faworyt podczas tej degustacji, głównie z uwagi na wyczuwalną w ustach lekką słoność. W aromacie nie ma cienia przyprawowej słodyczy , a słodki owoc ustępuje miejsca wytrawnym cytrusom (grejpfrut). W ustach o owocowym kręgosłupie pojawiają się nuty oliwkowe. Wino z (...)