SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: źródłowa
Element ramy: intensywność smaku
Aktywatory
- słodko
- smak
- wysmakowany
- smakowity
- słodki
- kwaśny
- słodkawy
- kwaskowaty
- słono
- surowość
- nieświeżo
- smaczek
- soczyście
- soczysty
- surowy
- słodycz
- rozsmakować się
- świeżo
- posmak
- świeżość
- świeży
- przaśność
- wyborny
- apetyt
- gorycz
- zwietrzały
- czerstwy
- smakować
- śmietanka
- surowizna
- kubek smakowy
- cukierkowy
- lukier
- mdlenie
- przaśny
- surowo
- mdły
- dojrzały
- przesłodzony
- mdło
- niedojrzały
- palce lizać
- rodzynek
- miód
- gust
- wyjadacz
- niesmak
- miodny
- przedsmak
- gorzki
- pikantny
- owoc
- koktajl
- owocowy
- słodko-dymny
- mniam
- osłodzony
- słodkości
- ulep
- cierpki
- słodziak
- wata cukrowa
- gorzkawy
- landrynkowy
- słodziutki
- kwasek
- ulepny
- ulepowaty
- wytrawny
- świeżak
- karmelek
- smakołyk
- rozgryzienie
- cukierek
- słodziaczek
- słodkość
- budyń
- krem
- przepyszny
- apetyczny
- kuszący
- pyszny
- śliwka
- spróbować
- dobry
- miks marmoladkowy
- syrop
- świeżuchowaty
- niesłodki
- soczek
- słony
- wytrawność
- mleczny
- pikantność
- goryczka
- smacznie
- syropowaty
- pyszności
- pikanteria
- kisić się
- pieprzny
- piana
- kakaowy
- gorzkawo
- likierek
- smaczny
- kawa
- ciastko
- gin
- gorzko
- słodko-gorzki
- zasmakować
- mus
- szarlotka
- ciacho
- przebłysk
- wysładzać się
- zasłodzenie
- miodowy
- ulepnie
- karmelowy
- korzenny
- mdłość
- doprawić
- mdlący
- wino
- półwytrawny
- brzoskwinia
- chrupiący
- miękki
- mleko
- pianka
- cukier
- wytrawnie
- konfiturowy
- konfitura
- słodko-soczysty
- musujący
- odrobinę
- kandyzowany
- gruszkowy
- nektar
- kwiatowy
- herbata
- deser
- niejadalny
- mydlano-słodki
- bita śmietana
- świeżo-ziołowy
- herbatka
- kwaskowatość
- goryczkowy
- galaretka
- miętowo-malinowy
- kwasowość
- ulepkowatość
- cierpkość
- kwas
- czereśnia
- zepsuty
- przyprawa
- przyprawowy
- kwaśnieć
- osładzanie

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: intensywność smaku
RAMA DOCELOWA: ZAPACH
ELEMENT RAMY: składowa zapachu
(...) i karmelków, ale takich wąchanych przez papierek. Na rozwój słodkiej nuty trzeba poczekać. Zanim rozwinie się cukierek, przychodzi kolej na kwiaty. Słodziutki, młody jaśmin dumnie się puszy przed spokojnym wiciokrzewem… Zapach jest młodzieńczy i stanowczo amerykański. Po około godzinie wąchania cukierków przez papierek pojawia się (...)