SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: docelowa
Element ramy: wrażenie smakowe główne
Aktywatory
- espresso
- smak
- kawa
- język
- goryczka
- nuta
- gorycz
- koniak
- mleczny
- gorzki
- kawowy
- pyszny
- czekoladowy
- mięso
- kwaskowy
- posmak
- arabika
- sos
- wino
- kofeina
- ciastko
- dawka
- słodki
- kawior
- podniebienie
- wołowina
- smakowy
- wytrawny
- pasztet
- tłuszcz
- gęś
- wódka
- cytrynowy
- grejpfrut
- cykoria
- akcent
- morski
- krewetkowy
- pistacja
- chrzan
- rurka
- zupa
- kapusta
- żur
- kwasowy
- goryczkowy
- smakoprzestrzeń
- grappa
- likier
- jedzący
- antrykot
- rostbef
- pęczak
- smaczny
- słodycz
- cynamonowy
- margaryna
- sernik
- masło
- masa serowa
- ciasto
- degustacja
- kompozycja
- przekąska
- kreacja
- ślimak
- wyprawa
- apetyt
- delektować się
- słodko-dymny
- słodkawy
- pieprzowy
- cierpki
- pączek
- pieprzny
- słodowy
- malina
- piwo
- ester
- słodowość
- paloność
- drożdżowy
- siarka
- diacetyl
- mango
- finisz
- kwasowość
- cierpkość
- ślinianka
- owsiany
- jęczmień
- karmel
- cytrusowy
- biszkoptowy
- żywica
- trawa cytrynowa
- herbata
- cytrus
- kwaskowatość
- ekstrakt
- wędzonka
- pylistość
- szorstki
- akord
- alkohol
- palony
- czekolada
- pazur
- chmielowy
- aldehyd
- wanilia
- chmiel
- smakowo
- wyczuwalny
- kakao
- pełnia
- profil
- grejpfrutowy
- chmielenie
- pikantny
- miodowość
- piernik
- marakuja
- podszycie
- cydrowy
- wysycenie
- cukrowaty
- wiśnia
- karmelowy
- kwaskowaty
- mięta
- paszcza
- dynia
- czuć
- mydlany
- kwaśny
- guma
- winny
- owocowy
- kwasek
- drewno
- piwny
- pszeniczny
- żyto
- lawenda
- słód
- cukrowy
- chili
- pieprzność
- ulepkowatość
- cukier
- piwniczny
- ziołowo-pikantny
- kwaśność
- kwas
- kubek smakowy
- toffee
- owoc
- ananas
- herbaciany
- rodzynka
- miód pitny
- sherry
- porto
- trunek
- porter
- rodzynkowy
- cierpko-kwaskowaty
- picie
- gałka muszkatołowa
- kwach
- miód
- korzenny
- przyprawa
- imbir
- cynamon
- przełknięcie
- cierpko-kwaśny
- wrzos
- owsianość
- banan
- odczucie
- usta
- cukrowość
- słodzikowy
- kubeczek smakowy
- truskawka
- alkoholowy
- etanol
- octan etylu
- składowa
- zbożowość
- ziemisty
- żywiczny
- chmielowo-słodowy
- rum
- ocet
- pikantność
- wędzony
- pszenny
- porzeczka
- ekstraktywny
- warka
- likierowość
- ziarnisty
- wypicie
- mleczność
- kawowo-palony
- fenol
- razowiec
- karmelowość
- goryczkowo-mydlano-jabłkowy
- mineralność
- przyjemny
- tanina
- słodkość
- suknia
- dym
- bukiet
- śmietana
- brzoskwiniowy
- orzechowy
- odczuć
- garbnik
- świeży
- zakończenie
- gruszkowy
- korzeń
- cytryna
- muszkat
- zaznaczony
- orzeźwiający
- owocowość
- riesling
- liczi
- cedr
- jabłko
- kwaskowo-cytrusowy
- słodko-słonawy
- brownie
- zabawa
- burgund
- beczka
- oksydacja
- korkowy
- rocznik
- rasa
- burgundzki
- skoncentrowany
- suchy
- syrah
- metaliczny
- winifikacyjny
- zjełczały
- porzeczkowy
- spory
- końcówka
- sauvignonowaty
- limonkowy
- delikatny
- szampan
- chardonnay
- interpretacja
- owocowo-migdałowy
- czerwień
- róż
- biel
- brzoskwinia
- mineralny
- słoność
- oliwkowy
- kremowy
- cień
- szampański
- mówić
- trawiasto-cytrynowy
- taniczny
- gorzkawy
- budowa
- soczysty
- zasłona
- materia
- niesmaczny
- czereśnia
- ciało
- półcukier
- melon
- suchość
- osobowość
- cabernet
- jabłkowo-cytrynowy
- jeżyna
- śliwkowy
- smakować
- pijalność
- moc
- sauvignonowy
- słony
- eukaliptus
- malinowo-truskawkowy
- różany
- landrynkowy
- dąb
- charakter
- mdły
- świeżutki
- zieloność
- uścisk
- trawiasty
- zaprezentować się
- oddębowy
- pikanteria
- fermentacja
- niuans
- przesmaczny
- kawa zbożowa
- yerba
- korzenno-roślinny
- ziołowy
- dymny
- ziemny
- oliwa
- majonez
Metafory

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: DOTYK
ELEMENT RAMY: podatność na zniszczenie
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: wrażenie smakowe główne
(...) przechodzi w czerwone owoce (żurawina, niedojrzałe śliwki, czerwoną porzeczkę, winogrona). Finisz z karmelowych słodów, lekko rodzynkowy. Delikatnie rozgrzewa. Bardzo delikatne smaki winne. Co tu mogę więcej napisać, zdecydowanie wolę polski produkt. Ikony ikonami, ale smak smakiem. Wersja od Jeży jest znacznie bardziej pijalna (...)