Mikrokorpus metafor synestezyjnych
o projekcie
korpus
wyszukiwarka
\
rama
\
wynik
aktywator
ramę
temat
wieloramową
pośrednią
narracyjną
AdjG
AdvG
NG
NumG
PartG
PrepAdjG
PrepNG
Sent
Tekst
VG
VGnom
JĘZYK
123
korpus
120
metafory
89
ramy źródłowe
34
ramy docelowe
Rodzaj ramy:
źródłowa
Element ramy:
cecha języka
Metafory
Aktywatory
Aktywatory
treściwy
język
przełożyć
akcent
manifest
skandowany
demagogia
exposé
deklarujący
przekaz
tajemnica
definiujący
kaligrafia
dialog
perswazja
elokwencja
temat
jazgot
opowiadać
historia
opowiadający
kamień
niedopowiedziany
podpowiadać
mówić
sugerować
powitać
sekret
monotematyczny
lakoniczny
ujęty
niejednoznaczny
enigmatyczność
tajemniczy
artykulacja
przesłanie
przemawiać
pochwalić się
banał
sugestia
niuans
Metafory
akcentach muzycznych
akcentach pochodzących z ciemnego słodu
akcentami gorzkiej kawy w zapachu
akcentami muzyki gotyckiej
akcentem zapachu zieleni
akcentów zapachowych
akcentu zapachowego
akcenty aromatyczne są i tutaj doskonale wyczuwalne
akcenty chmielowe
akcenty chmielowe w zapachu
akcenty kwiatowe
akcenty owocowe w zapachu
Akcenty smakowe palone
akcenty zapachowe
akcenty zapachowe
akcent zapachowy
akcent zapachowy
akcent zapachowy
Aromat chmielowy jest skupiony głównie na akcentach cytrusowych
balsamiczno-żywiczne akcenty zapachowe
danie z akcentem morskim
mineralnym akcentem
palonymi akcentami smaku
perfumy z odrobinę cytrusowym akcentem
Pierwsze akcenty smaku to słodowość
Pierwszy akcent smakowy to słodycz i bardzo przyjemny posmak jasnych słodów.
Praktycznie od razu po akcentach słodowych przechodzimy do niskiej goryczki
saksofonowymi akcentami
smakowych akcentów ziemistych
woń goryczki ma akcent
w smaku akcenty słodowe
W smaku wina dużo owocu z mocnymi brzoskwiniowymi akcentami
zapach bez udziału akcentów wodnych
zapachowych akcentów drzewnych
zapachowym akcentem owocowym
żółta barwa z akcentami zieleni
Strona:
http://piwnygaraz.pl/ipa-day-2014/
, 2016-12-20
1
z
1
RAMA:
JĘZYK
RAMA ŹRÓDŁOWA:
JĘZYK
ELEMENT RAMY:
cecha języka
RAMA DOCELOWA:
SMAK
ELEMENT RAMY:
składowa obiektu percepcji smakowej
(...) Sądząc z przekazów i mitów do czegoś takiego należy dążyć w przypadku Black IPA. Zdecydowanie AIPA o delikatnie tylko wyczuwalnych
akcentach
pochodzących z ciemnego słodu
.