SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: źródłowa
Element ramy: typ smaku
Aktywatory
- słodko
- smak
- wysmakowany
- smakowity
- słodki
- kwaśny
- słodkawy
- kwaskowaty
- słono
- surowość
- nieświeżo
- smaczek
- soczyście
- soczysty
- surowy
- słodycz
- rozsmakować się
- świeżo
- posmak
- świeżość
- świeży
- przaśność
- wyborny
- apetyt
- gorycz
- zwietrzały
- czerstwy
- smakować
- śmietanka
- surowizna
- kubek smakowy
- cukierkowy
- lukier
- mdlenie
- przaśny
- surowo
- mdły
- dojrzały
- przesłodzony
- mdło
- niedojrzały
- palce lizać
- rodzynek
- miód
- gust
- wyjadacz
- niesmak
- miodny
- przedsmak
- gorzki
- pikantny
- owoc
- koktajl
- owocowy
- słodko-dymny
- mniam
- osłodzony
- słodkości
- ulep
- cierpki
- słodziak
- wata cukrowa
- gorzkawy
- landrynkowy
- słodziutki
- kwasek
- ulepny
- ulepowaty
- wytrawny
- świeżak
- karmelek
- smakołyk
- rozgryzienie
- cukierek
- słodziaczek
- słodkość
- budyń
- krem
- przepyszny
- apetyczny
- kuszący
- pyszny
- śliwka
- spróbować
- dobry
- miks marmoladkowy
- syrop
- świeżuchowaty
- niesłodki
- soczek
- słony
- wytrawność
- mleczny
- pikantność
- goryczka
- smacznie
- syropowaty
- pyszności
- pikanteria
- kisić się
- pieprzny
- piana
- kakaowy
- gorzkawo
- likierek
- smaczny
- kawa
- ciastko
- gin
- gorzko
- słodko-gorzki
- zasmakować
- mus
- szarlotka
- ciacho
- przebłysk
- wysładzać się
- zasłodzenie
- miodowy
- ulepnie
- karmelowy
- korzenny
- mdłość
- doprawić
- mdlący
- wino
- półwytrawny
- brzoskwinia
- chrupiący
- miękki
- mleko
- pianka
- cukier
- wytrawnie
- konfiturowy
- konfitura
- słodko-soczysty
- musujący
- odrobinę
- kandyzowany
- gruszkowy
- nektar
- kwiatowy
- herbata
- deser
- niejadalny
- mydlano-słodki
- bita śmietana
- świeżo-ziołowy
- herbatka
- kwaskowatość
- goryczkowy
- galaretka
- miętowo-malinowy
- kwasowość
- ulepkowatość
- cierpkość
- kwas
- czereśnia
- zepsuty
- przyprawa
- przyprawowy
- kwaśnieć
- osładzanie
Metafory

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: typ smaku
RAMA DOCELOWA: ZAPACH
ELEMENT RAMY: zapach złożony
(...) mech dębowy, wetiwer, paczula, fasola tonka, drzewo cedrowe i drzewo sandałowe. To wszystko razem na mojej skórze stworzyło naprawdę interesującą, gorzką, dymną mieszaninę ze słodkimi przebłyskami, których właściwie nie da się jednoznacznie określić, bo dla mojego nosa nie są ani kwiatowe, ani owocowe. W pewnym momencie (...)