SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: źródłowa
Element ramy: typ smaku
Aktywatory
- słodko
- smak
- wysmakowany
- smakowity
- słodki
- kwaśny
- słodkawy
- kwaskowaty
- słono
- surowość
- nieświeżo
- smaczek
- soczyście
- soczysty
- surowy
- słodycz
- rozsmakować się
- świeżo
- posmak
- świeżość
- świeży
- przaśność
- wyborny
- apetyt
- gorycz
- zwietrzały
- czerstwy
- smakować
- śmietanka
- surowizna
- kubek smakowy
- cukierkowy
- lukier
- mdlenie
- przaśny
- surowo
- mdły
- dojrzały
- przesłodzony
- mdło
- niedojrzały
- palce lizać
- rodzynek
- miód
- gust
- wyjadacz
- niesmak
- miodny
- przedsmak
- gorzki
- pikantny
- owoc
- koktajl
- owocowy
- słodko-dymny
- mniam
- osłodzony
- słodkości
- ulep
- cierpki
- słodziak
- wata cukrowa
- gorzkawy
- landrynkowy
- słodziutki
- kwasek
- ulepny
- ulepowaty
- wytrawny
- świeżak
- karmelek
- smakołyk
- rozgryzienie
- cukierek
- słodziaczek
- słodkość
- budyń
- krem
- przepyszny
- apetyczny
- kuszący
- pyszny
- śliwka
- spróbować
- dobry
- miks marmoladkowy
- syrop
- świeżuchowaty
- niesłodki
- soczek
- słony
- wytrawność
- mleczny
- pikantność
- goryczka
- smacznie
- syropowaty
- pyszności
- pikanteria
- kisić się
- pieprzny
- piana
- kakaowy
- gorzkawo
- likierek
- smaczny
- kawa
- ciastko
- gin
- gorzko
- słodko-gorzki
- zasmakować
- mus
- szarlotka
- ciacho
- przebłysk
- wysładzać się
- zasłodzenie
- miodowy
- ulepnie
- karmelowy
- korzenny
- mdłość
- doprawić
- mdlący
- wino
- półwytrawny
- brzoskwinia
- chrupiący
- miękki
- mleko
- pianka
- cukier
- wytrawnie
- konfiturowy
- konfitura
- słodko-soczysty
- musujący
- odrobinę
- kandyzowany
- gruszkowy
- nektar
- kwiatowy
- herbata
- deser
- niejadalny
- mydlano-słodki
- bita śmietana
- świeżo-ziołowy
- herbatka
- kwaskowatość
- goryczkowy
- galaretka
- miętowo-malinowy
- kwasowość
- ulepkowatość
- cierpkość
- kwas
- czereśnia
- zepsuty
- przyprawa
- przyprawowy
- kwaśnieć
- osładzanie
Metafory
- pikantna nutka zapachowa
- Pikantne akordy zapachowe
- pikantne fenole
- pikantne i orientalno-kwiatowe nuty jaśminu Sambac, kardamonu i kadzidła
- pikantne nuty
- pikantne zabarwienie zapachu
- Pikantny anyż
- pikantnych akordów zapachowych
- pikantnych ingrediencji zapachu
- pikantnych nut zapachowych
- pikantny zapach wanilii
- To połączenie nut pikantnych

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: typ smaku
RAMA DOCELOWA: ZAPACH
ELEMENT RAMY: składowa zapachu
(...) siostra jest jednak inną interpretacją, bardziej kobiecą, podkreślającą jej zmysłową orientalną stronę. Jest to wieczorowe pachnidło, pełne sprzeczności. Wspaniale ułożone wokół ciężkich, pikantnych ingrediencji przesyconych zmysłową słodyczą wanilii i śliwki tu przypominającą słodkie aromaty czerwonego drewna palisandrowego. Z jednej strony potrafi być ujmująco słodkie (...)