SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: źródłowa
Element ramy: typ smaku
Aktywatory
- słodko
- smak
- wysmakowany
- smakowity
- słodki
- kwaśny
- słodkawy
- kwaskowaty
- słono
- surowość
- nieświeżo
- smaczek
- soczyście
- soczysty
- surowy
- słodycz
- rozsmakować się
- świeżo
- posmak
- świeżość
- świeży
- przaśność
- wyborny
- apetyt
- gorycz
- zwietrzały
- czerstwy
- smakować
- śmietanka
- surowizna
- kubek smakowy
- cukierkowy
- lukier
- mdlenie
- przaśny
- surowo
- mdły
- dojrzały
- przesłodzony
- mdło
- niedojrzały
- palce lizać
- rodzynek
- miód
- gust
- wyjadacz
- niesmak
- miodny
- przedsmak
- gorzki
- pikantny
- owoc
- koktajl
- owocowy
- słodko-dymny
- mniam
- osłodzony
- słodkości
- ulep
- cierpki
- słodziak
- wata cukrowa
- gorzkawy
- landrynkowy
- słodziutki
- kwasek
- ulepny
- ulepowaty
- wytrawny
- świeżak
- karmelek
- smakołyk
- rozgryzienie
- cukierek
- słodziaczek
- słodkość
- budyń
- krem
- przepyszny
- apetyczny
- kuszący
- pyszny
- śliwka
- spróbować
- dobry
- miks marmoladkowy
- syrop
- świeżuchowaty
- niesłodki
- soczek
- słony
- wytrawność
- mleczny
- pikantność
- goryczka
- smacznie
- syropowaty
- pyszności
- pikanteria
- kisić się
- pieprzny
- piana
- kakaowy
- gorzkawo
- likierek
- smaczny
- kawa
- ciastko
- gin
- gorzko
- słodko-gorzki
- zasmakować
- mus
- szarlotka
- ciacho
- przebłysk
- wysładzać się
- zasłodzenie
- miodowy
- ulepnie
- karmelowy
- korzenny
- mdłość
- doprawić
- mdlący
- wino
- półwytrawny
- brzoskwinia
- chrupiący
- miękki
- mleko
- pianka
- cukier
- wytrawnie
- konfiturowy
- konfitura
- słodko-soczysty
- musujący
- odrobinę
- kandyzowany
- gruszkowy
- nektar
- kwiatowy
- herbata
- deser
- niejadalny
- mydlano-słodki
- bita śmietana
- świeżo-ziołowy
- herbatka
- kwaskowatość
- goryczkowy
- galaretka
- miętowo-malinowy
- kwasowość
- ulepkowatość
- cierpkość
- kwas
- czereśnia
- zepsuty
- przyprawa
- przyprawowy
- kwaśnieć
- osładzanie
Metafory

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: typ smaku
RAMA DOCELOWA: ZAPACH
ELEMENT RAMY: zapach
(...) Jak opisać ten zapach najłatwiej? Wyobraź sobie jak to jest włożyć całą buzię do bardzo słodkiego, domowego budyniu waniliowego. Ten zapach jest wszędzie. Bardzo odważnie przekracza granicę przyzwoitej słodkości . Muszę mieć ten budyń, muszę! Eau de Shalimar właściwie od dawna jest na mojej liście. Chciałamgo kupić w ciemno, byłam (...)