SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: docelowa
Element ramy: wrażenie smakowe główne
Aktywatory
- espresso
- smak
- kawa
- język
- goryczka
- nuta
- gorycz
- koniak
- mleczny
- gorzki
- kawowy
- pyszny
- czekoladowy
- mięso
- kwaskowy
- posmak
- arabika
- sos
- wino
- kofeina
- ciastko
- dawka
- słodki
- kawior
- podniebienie
- wołowina
- smakowy
- wytrawny
- pasztet
- tłuszcz
- gęś
- wódka
- cytrynowy
- grejpfrut
- cykoria
- akcent
- morski
- krewetkowy
- pistacja
- chrzan
- rurka
- zupa
- kapusta
- żur
- kwasowy
- goryczkowy
- smakoprzestrzeń
- grappa
- likier
- jedzący
- antrykot
- rostbef
- pęczak
- smaczny
- słodycz
- cynamonowy
- margaryna
- sernik
- masło
- masa serowa
- ciasto
- degustacja
- kompozycja
- przekąska
- kreacja
- ślimak
- wyprawa
- apetyt
- delektować się
- słodko-dymny
- słodkawy
- pieprzowy
- cierpki
- pączek
- pieprzny
- słodowy
- malina
- piwo
- ester
- słodowość
- paloność
- drożdżowy
- siarka
- diacetyl
- mango
- finisz
- kwasowość
- cierpkość
- ślinianka
- owsiany
- jęczmień
- karmel
- cytrusowy
- biszkoptowy
- żywica
- trawa cytrynowa
- herbata
- cytrus
- kwaskowatość
- ekstrakt
- wędzonka
- pylistość
- szorstki
- akord
- alkohol
- palony
- czekolada
- pazur
- chmielowy
- aldehyd
- wanilia
- chmiel
- smakowo
- wyczuwalny
- kakao
- pełnia
- profil
- grejpfrutowy
- chmielenie
- pikantny
- miodowość
- piernik
- marakuja
- podszycie
- cydrowy
- wysycenie
- cukrowaty
- wiśnia
- karmelowy
- kwaskowaty
- mięta
- paszcza
- dynia
- czuć
- mydlany
- kwaśny
- guma
- winny
- owocowy
- kwasek
- drewno
- piwny
- pszeniczny
- żyto
- lawenda
- słód
- cukrowy
- chili
- pieprzność
- ulepkowatość
- cukier
- piwniczny
- ziołowo-pikantny
- kwaśność
- kwas
- kubek smakowy
- toffee
- owoc
- ananas
- herbaciany
- rodzynka
- miód pitny
- sherry
- porto
- trunek
- porter
- rodzynkowy
- cierpko-kwaskowaty
- picie
- gałka muszkatołowa
- kwach
- miód
- korzenny
- przyprawa
- imbir
- cynamon
- przełknięcie
- cierpko-kwaśny
- wrzos
- owsianość
- banan
- odczucie
- usta
- cukrowość
- słodzikowy
- kubeczek smakowy
- truskawka
- alkoholowy
- etanol
- octan etylu
- składowa
- zbożowość
- ziemisty
- żywiczny
- chmielowo-słodowy
- rum
- ocet
- pikantność
- wędzony
- pszenny
- porzeczka
- ekstraktywny
- warka
- likierowość
- ziarnisty
- wypicie
- mleczność
- kawowo-palony
- fenol
- razowiec
- karmelowość
- goryczkowo-mydlano-jabłkowy
- mineralność
- przyjemny
- tanina
- słodkość
- suknia
- dym
- bukiet
- śmietana
- brzoskwiniowy
- orzechowy
- odczuć
- garbnik
- świeży
- zakończenie
- gruszkowy
- korzeń
- cytryna
- muszkat
- zaznaczony
- orzeźwiający
- owocowość
- riesling
- liczi
- cedr
- jabłko
- kwaskowo-cytrusowy
- słodko-słonawy
- brownie
- zabawa
- burgund
- beczka
- oksydacja
- korkowy
- rocznik
- rasa
- burgundzki
- skoncentrowany
- suchy
- syrah
- metaliczny
- winifikacyjny
- zjełczały
- porzeczkowy
- spory
- końcówka
- sauvignonowaty
- limonkowy
- delikatny
- szampan
- chardonnay
- interpretacja
- owocowo-migdałowy
- czerwień
- róż
- biel
- brzoskwinia
- mineralny
- słoność
- oliwkowy
- kremowy
- cień
- szampański
- mówić
- trawiasto-cytrynowy
- taniczny
- gorzkawy
- budowa
- soczysty
- zasłona
- materia
- niesmaczny
- czereśnia
- ciało
- półcukier
- melon
- suchość
- osobowość
- cabernet
- jabłkowo-cytrynowy
- jeżyna
- śliwkowy
- smakować
- pijalność
- moc
- sauvignonowy
- słony
- eukaliptus
- malinowo-truskawkowy
- różany
- landrynkowy
- dąb
- charakter
- mdły
- świeżutki
- zieloność
- uścisk
- trawiasty
- zaprezentować się
- oddębowy
- pikanteria
- fermentacja
- niuans
- przesmaczny
- kawa zbożowa
- yerba
- korzenno-roślinny
- ziołowy
- dymny
- ziemny
- oliwa
- majonez
Metafory

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: WZROK
ELEMENT RAMY: działanie przeszkody
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: wrażenie smakowe główne
(...) nie było czuć smaku, jedynie zapach samej lipy. Po dwóch–trzech zalaniach, gdy kwiat lipy naciągnął wodą, zaczęło się robić intensywnie. Na początku nie przysłania smaku yerby, ale jest bardzo mocny . Po pewnym czasie, gdy yerba się już wypłukuje, smak lipy pozostaje. Więc jeśli chodzi o oddawanie smaku w temperaturze 70 (...)