SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: docelowa
Element ramy: typ smaku
Aktywatory
- espresso
- smak
- kawa
- język
- goryczka
- nuta
- gorycz
- koniak
- mleczny
- gorzki
- kawowy
- pyszny
- czekoladowy
- mięso
- kwaskowy
- posmak
- arabika
- sos
- wino
- kofeina
- ciastko
- dawka
- słodki
- kawior
- podniebienie
- wołowina
- smakowy
- wytrawny
- pasztet
- tłuszcz
- gęś
- wódka
- cytrynowy
- grejpfrut
- cykoria
- akcent
- morski
- krewetkowy
- pistacja
- chrzan
- rurka
- zupa
- kapusta
- żur
- kwasowy
- goryczkowy
- smakoprzestrzeń
- grappa
- likier
- jedzący
- antrykot
- rostbef
- pęczak
- smaczny
- słodycz
- cynamonowy
- margaryna
- sernik
- masło
- masa serowa
- ciasto
- degustacja
- kompozycja
- przekąska
- kreacja
- ślimak
- wyprawa
- apetyt
- delektować się
- słodko-dymny
- słodkawy
- pieprzowy
- cierpki
- pączek
- pieprzny
- słodowy
- malina
- piwo
- ester
- słodowość
- paloność
- drożdżowy
- siarka
- diacetyl
- mango
- finisz
- kwasowość
- cierpkość
- ślinianka
- owsiany
- jęczmień
- karmel
- cytrusowy
- biszkoptowy
- żywica
- trawa cytrynowa
- herbata
- cytrus
- kwaskowatość
- ekstrakt
- wędzonka
- pylistość
- szorstki
- akord
- alkohol
- palony
- czekolada
- pazur
- chmielowy
- aldehyd
- wanilia
- chmiel
- smakowo
- wyczuwalny
- kakao
- pełnia
- profil
- grejpfrutowy
- chmielenie
- pikantny
- miodowość
- piernik
- marakuja
- podszycie
- cydrowy
- wysycenie
- cukrowaty
- wiśnia
- karmelowy
- kwaskowaty
- mięta
- paszcza
- dynia
- czuć
- mydlany
- kwaśny
- guma
- winny
- owocowy
- kwasek
- drewno
- piwny
- pszeniczny
- żyto
- lawenda
- słód
- cukrowy
- chili
- pieprzność
- ulepkowatość
- cukier
- piwniczny
- ziołowo-pikantny
- kwaśność
- kwas
- kubek smakowy
- toffee
- owoc
- ananas
- herbaciany
- rodzynka
- miód pitny
- sherry
- porto
- trunek
- porter
- rodzynkowy
- cierpko-kwaskowaty
- picie
- gałka muszkatołowa
- kwach
- miód
- korzenny
- przyprawa
- imbir
- cynamon
- przełknięcie
- cierpko-kwaśny
- wrzos
- owsianość
- banan
- odczucie
- usta
- cukrowość
- słodzikowy
- kubeczek smakowy
- truskawka
- alkoholowy
- etanol
- octan etylu
- składowa
- zbożowość
- ziemisty
- żywiczny
- chmielowo-słodowy
- rum
- ocet
- pikantność
- wędzony
- pszenny
- porzeczka
- ekstraktywny
- warka
- likierowość
- ziarnisty
- wypicie
- mleczność
- kawowo-palony
- fenol
- razowiec
- karmelowość
- goryczkowo-mydlano-jabłkowy
- mineralność
- przyjemny
- tanina
- słodkość
- suknia
- dym
- bukiet
- śmietana
- brzoskwiniowy
- orzechowy
- odczuć
- garbnik
- świeży
- zakończenie
- gruszkowy
- korzeń
- cytryna
- muszkat
- zaznaczony
- orzeźwiający
- owocowość
- riesling
- liczi
- cedr
- jabłko
- kwaskowo-cytrusowy
- słodko-słonawy
- brownie
- zabawa
- burgund
- beczka
- oksydacja
- korkowy
- rocznik
- rasa
- burgundzki
- skoncentrowany
- suchy
- syrah
- metaliczny
- winifikacyjny
- zjełczały
- porzeczkowy
- spory
- końcówka
- sauvignonowaty
- limonkowy
- delikatny
- szampan
- chardonnay
- interpretacja
- owocowo-migdałowy
- czerwień
- róż
- biel
- brzoskwinia
- mineralny
- słoność
- oliwkowy
- kremowy
- cień
- szampański
- mówić
- trawiasto-cytrynowy
- taniczny
- gorzkawy
- budowa
- soczysty
- zasłona
- materia
- niesmaczny
- czereśnia
- ciało
- półcukier
- melon
- suchość
- osobowość
- cabernet
- jabłkowo-cytrynowy
- jeżyna
- śliwkowy
- smakować
- pijalność
- moc
- sauvignonowy
- słony
- eukaliptus
- malinowo-truskawkowy
- różany
- landrynkowy
- dąb
- charakter
- mdły
- świeżutki
- zieloność
- uścisk
- trawiasty
- zaprezentować się
- oddębowy
- pikanteria
- fermentacja
- niuans
- przesmaczny
- kawa zbożowa
- yerba
- korzenno-roślinny
- ziołowy
- dymny
- ziemny
- oliwa
- majonez
Metafory
- aromat chmielowy nie walczył o dominację ze słodowością
- aromat z zaznaczoną słodowością
- Ciekawy kontrast początkowej aksamitnej słodowości
- delikatna słodowość
- delikatna słodowość
- delikatna słodowość
- delikatna słodowość smaku
- delikatną słodowością smaku
- goryczka skontrowana jest słodowością
- krótka słodowość
- lekka słodowość
- lekka słodowość
- lekka słodowość
- lekka słodowość
- lekka słodowość smaku
- Lekka słodowość zapachu
- lekkiej słodowości
- lekkiej słodowości smaku
- mocna słodowość smaku piwa
- Na początku w smaku wchodzi słodowość
- Pełnia i słodowość grają pierwsze skrzypce przez cały czas wybrzmiewania smaku.
- Pierwsza nuta gra słodowością
- Pierwsze akcenty smaku to słodowość
- Pierwsze nuty smaku to świetna słodowość
- Pierwszy akord brzmi słodowością.
- Pierwszy akord brzmi solidną słodowością
- Pierwszy akord brzmi więc słodowością, słodyczą
- Pierwszy akord smaku brzmi pełnią, słodowością, bardzo delikatną słodyczą
- Pierwszy akord smaku brzmi słodowością
- Pierwszy akord smaku brzmi słodowością
- Pierwszy akord smaku brzmi solidną słodowością
- Pierwszy akord smaku to słodowość
- Pierwszy akord smaku to słodowość
- Pierwszy akord smaku to słodowość
- Pierwszy akord to przyjemna słodowość
- Pierwszy akord to słodowość
- Pierwszy akord to słodowość
- Pierwszy akord to słodowość
- Pierwszy akord to słodowość
- Pierwszy akord to słodowość.
- pojawiają się delikatne estry i słodowość
- Pojawia się lekka zbożowość i słodowość
- posmaki podbudowane słodowością
- słodowość bardzo szybko przechodzi w goryczkę
- słodowość przechodzi szybko w posmaki piernika
- Słodowość przechodzi we wspomnianą wędzonkę
- Słodowość przepleciona słodyczą
- Słodowość szybko przechodzi w wędzonkę
- Słodowość w piwie jest znacznie niższa
- smakiem przechodzącym w słodowość
- Solidna słodowość zapachu
- solidną słodowością
- solidną słodowością zapachu
- W pierwszym akordzie grają słodowość, słodycz
- W pierwszym akordzie smaku gra trio – słodowość, pełnia, kakao
- w samku bardzo mocna słodowość i karmelowość
- w samku jest pewna słodowość, ale przykryta totalną słodyczą
- w smaku dawka słodowości
- w smaku delikatna słodowość
- w smaku grają średnia pełnia i słodowość
- w smaku lekka słodowość
- w smaku majaczy słodowość
- w smaku niska słodowość
- w smaku pierwsza gra zdecydowanie słodowość.
- w smaku porcja słodowości
- wspomniana słodowość pojawia się w pełnym spektrum – karmel, miód, paloność, kawa, wanilia
- w tle smaku słodowość
- wyraźna słodowość

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: SYNESTEZJA ZŁOŻONA
ELEMENT RAMY: waga
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: typ smaku
(...) kwaskowata nuta. W zasadzie nic się tutaj nie dzieje. Brak owsianości. Smak: Niskie wysycenie, średnia pełnia. Dzieje się równie mało co w zapachu. Początkowa lekka słodowość przechodzi szybko w delikatne nuty czekoladowe i kończy się cierpko-kwaśnymfiniszem. Goryczki brak, diacetyl średni. Dodatkowo lekki popiół. Wbrew doniesieniom diacetyl (...)