SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: docelowa
Element ramy: wrażenie smakowe główne
Aktywatory
- espresso
- smak
- kawa
- język
- goryczka
- nuta
- gorycz
- koniak
- mleczny
- gorzki
- kawowy
- pyszny
- czekoladowy
- mięso
- kwaskowy
- posmak
- arabika
- sos
- wino
- kofeina
- ciastko
- dawka
- słodki
- kawior
- podniebienie
- wołowina
- smakowy
- wytrawny
- pasztet
- tłuszcz
- gęś
- wódka
- cytrynowy
- grejpfrut
- cykoria
- akcent
- morski
- krewetkowy
- pistacja
- chrzan
- rurka
- zupa
- kapusta
- żur
- kwasowy
- goryczkowy
- smakoprzestrzeń
- grappa
- likier
- jedzący
- antrykot
- rostbef
- pęczak
- smaczny
- słodycz
- cynamonowy
- margaryna
- sernik
- masło
- masa serowa
- ciasto
- degustacja
- kompozycja
- przekąska
- kreacja
- ślimak
- wyprawa
- apetyt
- delektować się
- słodko-dymny
- słodkawy
- pieprzowy
- cierpki
- pączek
- pieprzny
- słodowy
- malina
- piwo
- ester
- słodowość
- paloność
- drożdżowy
- siarka
- diacetyl
- mango
- finisz
- kwasowość
- cierpkość
- ślinianka
- owsiany
- jęczmień
- karmel
- cytrusowy
- biszkoptowy
- żywica
- trawa cytrynowa
- herbata
- cytrus
- kwaskowatość
- ekstrakt
- wędzonka
- pylistość
- szorstki
- akord
- alkohol
- palony
- czekolada
- pazur
- chmielowy
- aldehyd
- wanilia
- chmiel
- smakowo
- wyczuwalny
- kakao
- pełnia
- profil
- grejpfrutowy
- chmielenie
- pikantny
- miodowość
- piernik
- marakuja
- podszycie
- cydrowy
- wysycenie
- cukrowaty
- wiśnia
- karmelowy
- kwaskowaty
- mięta
- paszcza
- dynia
- czuć
- mydlany
- kwaśny
- guma
- winny
- owocowy
- kwasek
- drewno
- piwny
- pszeniczny
- żyto
- lawenda
- słód
- cukrowy
- chili
- pieprzność
- ulepkowatość
- cukier
- piwniczny
- ziołowo-pikantny
- kwaśność
- kwas
- kubek smakowy
- toffee
- owoc
- ananas
- herbaciany
- rodzynka
- miód pitny
- sherry
- porto
- trunek
- porter
- rodzynkowy
- cierpko-kwaskowaty
- picie
- gałka muszkatołowa
- kwach
- miód
- korzenny
- przyprawa
- imbir
- cynamon
- przełknięcie
- cierpko-kwaśny
- wrzos
- owsianość
- banan
- odczucie
- usta
- cukrowość
- słodzikowy
- kubeczek smakowy
- truskawka
- alkoholowy
- etanol
- octan etylu
- składowa
- zbożowość
- ziemisty
- żywiczny
- chmielowo-słodowy
- rum
- ocet
- pikantność
- wędzony
- pszenny
- porzeczka
- ekstraktywny
- warka
- likierowość
- ziarnisty
- wypicie
- mleczność
- kawowo-palony
- fenol
- razowiec
- karmelowość
- goryczkowo-mydlano-jabłkowy
- mineralność
- przyjemny
- tanina
- słodkość
- suknia
- dym
- bukiet
- śmietana
- brzoskwiniowy
- orzechowy
- odczuć
- garbnik
- świeży
- zakończenie
- gruszkowy
- korzeń
- cytryna
- muszkat
- zaznaczony
- orzeźwiający
- owocowość
- riesling
- liczi
- cedr
- jabłko
- kwaskowo-cytrusowy
- słodko-słonawy
- brownie
- zabawa
- burgund
- beczka
- oksydacja
- korkowy
- rocznik
- rasa
- burgundzki
- skoncentrowany
- suchy
- syrah
- metaliczny
- winifikacyjny
- zjełczały
- porzeczkowy
- spory
- końcówka
- sauvignonowaty
- limonkowy
- delikatny
- szampan
- chardonnay
- interpretacja
- owocowo-migdałowy
- czerwień
- róż
- biel
- brzoskwinia
- mineralny
- słoność
- oliwkowy
- kremowy
- cień
- szampański
- mówić
- trawiasto-cytrynowy
- taniczny
- gorzkawy
- budowa
- soczysty
- zasłona
- materia
- niesmaczny
- czereśnia
- ciało
- półcukier
- melon
- suchość
- osobowość
- cabernet
- jabłkowo-cytrynowy
- jeżyna
- śliwkowy
- smakować
- pijalność
- moc
- sauvignonowy
- słony
- eukaliptus
- malinowo-truskawkowy
- różany
- landrynkowy
- dąb
- charakter
- mdły
- świeżutki
- zieloność
- uścisk
- trawiasty
- zaprezentować się
- oddębowy
- pikanteria
- fermentacja
- niuans
- przesmaczny
- kawa zbożowa
- yerba
- korzenno-roślinny
- ziołowy
- dymny
- ziemny
- oliwa
- majonez
Metafory
- Bardzo delikatne smaki winne.
- białych smaków winnych
- bogactwo smaku
- brutalny smak wina
- ciasta kołkowate w smaku
- dochodzi do spotkania z jakimś smakiem
- głębsze smaki wina
- gratin ziemniaczane z koprem włoskim w tle
- kąski pełne smaku
- kształtują smak
- lekki korzenno-roślinny smak
- lekko cierpki smak
- lekko cierpki smak
- Łamanie smaków
- miękkim smakiem wina
- mniej wyraźny będzie smak majonezu
- Na początku nie przysłania smaku yerby
- Niezwykła głębia w smaku
- odłtluszczenie produktu zabija smak
- paletę smaków
- Pełnia i słodowość grają pierwsze skrzypce przez cały czas wybrzmiewania smaku.
- pełny smak
- Piwo aksamitne w smaku.
- Piwo jest niebywale aksamitne w smaku
- polska wódka na powrót zyskała nie tylko smak, ale i charakter
- potężne uderzenie smaków
- Sam smak jest zbalansowany
- słodyczą przechodzącą w smaki żywiczne
- Smak: Bardzo delikatne, jest zaznaczona słodowa podbudowa
- Smak: Bardzo gładkie, aksamitne piwo
- Smak: Bardzo pełne
- Smak: Bardzo pełne piwo
- Smak: Charakterystyczna aksamitność
- Smak: gęste piwo
- Smak: Pierwsze piwo z bardziej zaawansowaną paletą
- Smak: piwo delikatne
- Smak: piwo dosyć płaskie
- Smak: piwo ma więcej ciała.
- Smak: piwo pyliste
- Smak: Płaski a paskudny.
- Smak: Potęga kwasu, można spokojnie lać do akumulatora.
- Smak: przyjemna pełnia
- Smak: Są pracujące na języku cukry resztkowe
- Smak: Średnia pełnia
- Smak: Większe niż w najnowszej edycji wysycenie.
- smak dodatkowo ubogacało wręcz bulwersująco smaczne gratin ziemniaczane
- smak espresso zostaje na języku
- smaki piękne
- smaki wyraziste
- smak jest bardzo wyrazisty
- Smak jest dość prosty dla języka
- smak jest nie nachalny
- Smak jest słaby
- smak jest wyraźniejszy
- smak kawy jest wyraźniejszy
- Smak piwa: pełnia
- Smak tak serwowanej kawy pozostaje na języku przez około pół godziny, otulając go aksamitnie
- smaku końcowego yerby
- Smak wina przywołuje suszone winogrona
- smak yerba mate nie jest tak bardzo wysunięty na pierwszy plan
- smak yerby jest zbyt słaby
- Smak zrównoważony
- Smak z wytrawnym pazurem
- Smak „młody”
- starszy smak wina
- Szczep wina uprawiany jest głównie w Umbrii, określany jako bogaty o lekko orzechowym smaku
- tajemnicze smaki zakurzone
- Ten sos właśnie sprawia, że nie jest to zwykła sałatka, ale ciekawa kompozycja smaków
- to coś dla miłośników wyrazistych smaków
- uderzeniu smakami ziół
- winem bardzo delikatnym w smaku
- Wino cechuje bogactwo smaku
- Wino cechuje głębia smaku
- wino głębokie w smaku
- wino jest bardzo głębokie w smaku
- wino ma harmonijny smak
- wino ma jedwabisty smak
- wino ma krągły smak
- wino ma pełny smak
- wino o naprawdę mocnym smaku
- Wino w swym smaku dość proste
- W smaku bardzo owocowe o bogatym i długim finiszu
- W smaku najpierw gra imbir i cynamon
- W smaku piwo jest dzikie
- W smaku piwo jest ukierunkowane na goryczkę
- W smaku pojawia się coś ziemistego
- W smaku przyjemne taniny współgrają z owocami czarnej porzeczki i wiśni
- w smaku słodycz tej zaprawki przykryła ocet
- W smaku wina dużo owocu z mocnymi brzoskwiniowymi akcentami
- w smaku wino było raczej wytrawne, choć nieatakujące kwasowością
- W smaku wino pełne
- W smaku wino rześkie
- W smaku wino świeże i bardzo delikatne.
- W smaku wino żywe
- W smaku wychodzi diacetyl
- wyprawą przez paletę smaków
- zalanie yerby mocne w smaku
- zupa głęboka w smaku
- zupę o zharmonizowanym smaku

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: DOTYK
ELEMENT RAMY: podatność na zniszczenie
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: wrażenie smakowe główne
(...) przechodzi w czerwone owoce (żurawina, niedojrzałe śliwki, czerwoną porzeczkę, winogrona). Finisz z karmelowych słodów, lekko rodzynkowy. Delikatnie rozgrzewa. Bardzo delikatne smaki winne. Co tu mogę więcej napisać, zdecydowanie wolę polski produkt. Ikony ikonami, ale smak smakiem. Wersja od Jeży jest znacznie bardziej pijalna (...)