SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: docelowa
Element ramy: wrażenie smakowe główne
Aktywatory
- espresso
- smak
- kawa
- język
- goryczka
- nuta
- gorycz
- koniak
- mleczny
- gorzki
- kawowy
- pyszny
- czekoladowy
- mięso
- kwaskowy
- posmak
- arabika
- sos
- wino
- kofeina
- ciastko
- dawka
- słodki
- kawior
- podniebienie
- wołowina
- smakowy
- wytrawny
- pasztet
- tłuszcz
- gęś
- wódka
- cytrynowy
- grejpfrut
- cykoria
- akcent
- morski
- krewetkowy
- pistacja
- chrzan
- rurka
- zupa
- kapusta
- żur
- kwasowy
- goryczkowy
- smakoprzestrzeń
- grappa
- likier
- jedzący
- antrykot
- rostbef
- pęczak
- smaczny
- słodycz
- cynamonowy
- margaryna
- sernik
- masło
- masa serowa
- ciasto
- degustacja
- kompozycja
- przekąska
- kreacja
- ślimak
- wyprawa
- apetyt
- delektować się
- słodko-dymny
- słodkawy
- pieprzowy
- cierpki
- pączek
- pieprzny
- słodowy
- malina
- piwo
- ester
- słodowość
- paloność
- drożdżowy
- siarka
- diacetyl
- mango
- finisz
- kwasowość
- cierpkość
- ślinianka
- owsiany
- jęczmień
- karmel
- cytrusowy
- biszkoptowy
- żywica
- trawa cytrynowa
- herbata
- cytrus
- kwaskowatość
- ekstrakt
- wędzonka
- pylistość
- szorstki
- akord
- alkohol
- palony
- czekolada
- pazur
- chmielowy
- aldehyd
- wanilia
- chmiel
- smakowo
- wyczuwalny
- kakao
- pełnia
- profil
- grejpfrutowy
- chmielenie
- pikantny
- miodowość
- piernik
- marakuja
- podszycie
- cydrowy
- wysycenie
- cukrowaty
- wiśnia
- karmelowy
- kwaskowaty
- mięta
- paszcza
- dynia
- czuć
- mydlany
- kwaśny
- guma
- winny
- owocowy
- kwasek
- drewno
- piwny
- pszeniczny
- żyto
- lawenda
- słód
- cukrowy
- chili
- pieprzność
- ulepkowatość
- cukier
- piwniczny
- ziołowo-pikantny
- kwaśność
- kwas
- kubek smakowy
- toffee
- owoc
- ananas
- herbaciany
- rodzynka
- miód pitny
- sherry
- porto
- trunek
- porter
- rodzynkowy
- cierpko-kwaskowaty
- picie
- gałka muszkatołowa
- kwach
- miód
- korzenny
- przyprawa
- imbir
- cynamon
- przełknięcie
- cierpko-kwaśny
- wrzos
- owsianość
- banan
- odczucie
- usta
- cukrowość
- słodzikowy
- kubeczek smakowy
- truskawka
- alkoholowy
- etanol
- octan etylu
- składowa
- zbożowość
- ziemisty
- żywiczny
- chmielowo-słodowy
- rum
- ocet
- pikantność
- wędzony
- pszenny
- porzeczka
- ekstraktywny
- warka
- likierowość
- ziarnisty
- wypicie
- mleczność
- kawowo-palony
- fenol
- razowiec
- karmelowość
- goryczkowo-mydlano-jabłkowy
- mineralność
- przyjemny
- tanina
- słodkość
- suknia
- dym
- bukiet
- śmietana
- brzoskwiniowy
- orzechowy
- odczuć
- garbnik
- świeży
- zakończenie
- gruszkowy
- korzeń
- cytryna
- muszkat
- zaznaczony
- orzeźwiający
- owocowość
- riesling
- liczi
- cedr
- jabłko
- kwaskowo-cytrusowy
- słodko-słonawy
- brownie
- zabawa
- burgund
- beczka
- oksydacja
- korkowy
- rocznik
- rasa
- burgundzki
- skoncentrowany
- suchy
- syrah
- metaliczny
- winifikacyjny
- zjełczały
- porzeczkowy
- spory
- końcówka
- sauvignonowaty
- limonkowy
- delikatny
- szampan
- chardonnay
- interpretacja
- owocowo-migdałowy
- czerwień
- róż
- biel
- brzoskwinia
- mineralny
- słoność
- oliwkowy
- kremowy
- cień
- szampański
- mówić
- trawiasto-cytrynowy
- taniczny
- gorzkawy
- budowa
- soczysty
- zasłona
- materia
- niesmaczny
- czereśnia
- ciało
- półcukier
- melon
- suchość
- osobowość
- cabernet
- jabłkowo-cytrynowy
- jeżyna
- śliwkowy
- smakować
- pijalność
- moc
- sauvignonowy
- słony
- eukaliptus
- malinowo-truskawkowy
- różany
- landrynkowy
- dąb
- charakter
- mdły
- świeżutki
- zieloność
- uścisk
- trawiasty
- zaprezentować się
- oddębowy
- pikanteria
- fermentacja
- niuans
- przesmaczny
- kawa zbożowa
- yerba
- korzenno-roślinny
- ziołowy
- dymny
- ziemny
- oliwa
- majonez
Metafory
- Bardzo delikatne smaki winne.
- białych smaków winnych
- bogactwo smaku
- brutalny smak wina
- ciasta kołkowate w smaku
- dochodzi do spotkania z jakimś smakiem
- głębsze smaki wina
- gratin ziemniaczane z koprem włoskim w tle
- kąski pełne smaku
- kształtują smak
- lekki korzenno-roślinny smak
- lekko cierpki smak
- lekko cierpki smak
- Łamanie smaków
- miękkim smakiem wina
- mniej wyraźny będzie smak majonezu
- Na początku nie przysłania smaku yerby
- Niezwykła głębia w smaku
- odłtluszczenie produktu zabija smak
- paletę smaków
- Pełnia i słodowość grają pierwsze skrzypce przez cały czas wybrzmiewania smaku.
- pełny smak
- Piwo aksamitne w smaku.
- Piwo jest niebywale aksamitne w smaku
- polska wódka na powrót zyskała nie tylko smak, ale i charakter
- potężne uderzenie smaków
- Sam smak jest zbalansowany
- słodyczą przechodzącą w smaki żywiczne
- Smak: Bardzo delikatne, jest zaznaczona słodowa podbudowa
- Smak: Bardzo gładkie, aksamitne piwo
- Smak: Bardzo pełne
- Smak: Bardzo pełne piwo
- Smak: Charakterystyczna aksamitność
- Smak: gęste piwo
- Smak: Pierwsze piwo z bardziej zaawansowaną paletą
- Smak: piwo delikatne
- Smak: piwo dosyć płaskie
- Smak: piwo ma więcej ciała.
- Smak: piwo pyliste
- Smak: Płaski a paskudny.
- Smak: Potęga kwasu, można spokojnie lać do akumulatora.
- Smak: przyjemna pełnia
- Smak: Są pracujące na języku cukry resztkowe
- Smak: Średnia pełnia
- Smak: Większe niż w najnowszej edycji wysycenie.
- smak dodatkowo ubogacało wręcz bulwersująco smaczne gratin ziemniaczane
- smak espresso zostaje na języku
- smaki piękne
- smaki wyraziste
- smak jest bardzo wyrazisty
- Smak jest dość prosty dla języka
- smak jest nie nachalny
- Smak jest słaby
- smak jest wyraźniejszy
- smak kawy jest wyraźniejszy
- Smak piwa: pełnia
- Smak tak serwowanej kawy pozostaje na języku przez około pół godziny, otulając go aksamitnie
- smaku końcowego yerby
- Smak wina przywołuje suszone winogrona
- smak yerba mate nie jest tak bardzo wysunięty na pierwszy plan
- smak yerby jest zbyt słaby
- Smak zrównoważony
- Smak z wytrawnym pazurem
- Smak „młody”
- starszy smak wina
- Szczep wina uprawiany jest głównie w Umbrii, określany jako bogaty o lekko orzechowym smaku
- tajemnicze smaki zakurzone
- Ten sos właśnie sprawia, że nie jest to zwykła sałatka, ale ciekawa kompozycja smaków
- to coś dla miłośników wyrazistych smaków
- uderzeniu smakami ziół
- winem bardzo delikatnym w smaku
- Wino cechuje bogactwo smaku
- Wino cechuje głębia smaku
- wino głębokie w smaku
- wino jest bardzo głębokie w smaku
- wino ma harmonijny smak
- wino ma jedwabisty smak
- wino ma krągły smak
- wino ma pełny smak
- wino o naprawdę mocnym smaku
- Wino w swym smaku dość proste
- W smaku bardzo owocowe o bogatym i długim finiszu
- W smaku najpierw gra imbir i cynamon
- W smaku piwo jest dzikie
- W smaku piwo jest ukierunkowane na goryczkę
- W smaku pojawia się coś ziemistego
- W smaku przyjemne taniny współgrają z owocami czarnej porzeczki i wiśni
- w smaku słodycz tej zaprawki przykryła ocet
- W smaku wina dużo owocu z mocnymi brzoskwiniowymi akcentami
- w smaku wino było raczej wytrawne, choć nieatakujące kwasowością
- W smaku wino pełne
- W smaku wino rześkie
- W smaku wino świeże i bardzo delikatne.
- W smaku wino żywe
- W smaku wychodzi diacetyl
- wyprawą przez paletę smaków
- zalanie yerby mocne w smaku
- zupa głęboka w smaku
- zupę o zharmonizowanym smaku

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: RZECZ
ELEMENT RAMY: stan pojemnika
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: wrażenie smakowe główne
(...) Nuty orzechowe, mocna herbata, toffee, lekka cierpkość karmelu, w tle bardzo delikatne nuty nuty chmielowe – trochę żywic i cytrusów. Smak: Bardzo pełne , słodowe. Pierwszy akord pełny, słodowy, z lekką karmelową cierpkością. W drugim kontynuacja nut karmelowych, toffee, pojawiają się nuty orzechowe i herbaciane (...)