SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: docelowa
Element ramy: składowa wrażenia smakowego
Aktywatory
- espresso
- smak
- kawa
- język
- goryczka
- nuta
- gorycz
- koniak
- mleczny
- gorzki
- kawowy
- pyszny
- czekoladowy
- mięso
- kwaskowy
- posmak
- arabika
- sos
- wino
- kofeina
- ciastko
- dawka
- słodki
- kawior
- podniebienie
- wołowina
- smakowy
- wytrawny
- pasztet
- tłuszcz
- gęś
- wódka
- cytrynowy
- grejpfrut
- cykoria
- akcent
- morski
- krewetkowy
- pistacja
- chrzan
- rurka
- zupa
- kapusta
- żur
- kwasowy
- goryczkowy
- smakoprzestrzeń
- grappa
- likier
- jedzący
- antrykot
- rostbef
- pęczak
- smaczny
- słodycz
- cynamonowy
- margaryna
- sernik
- masło
- masa serowa
- ciasto
- degustacja
- kompozycja
- przekąska
- kreacja
- ślimak
- wyprawa
- apetyt
- delektować się
- słodko-dymny
- słodkawy
- pieprzowy
- cierpki
- pączek
- pieprzny
- słodowy
- malina
- piwo
- ester
- słodowość
- paloność
- drożdżowy
- siarka
- diacetyl
- mango
- finisz
- kwasowość
- cierpkość
- ślinianka
- owsiany
- jęczmień
- karmel
- cytrusowy
- biszkoptowy
- żywica
- trawa cytrynowa
- herbata
- cytrus
- kwaskowatość
- ekstrakt
- wędzonka
- pylistość
- szorstki
- akord
- alkohol
- palony
- czekolada
- pazur
- chmielowy
- aldehyd
- wanilia
- chmiel
- smakowo
- wyczuwalny
- kakao
- pełnia
- profil
- grejpfrutowy
- chmielenie
- pikantny
- miodowość
- piernik
- marakuja
- podszycie
- cydrowy
- wysycenie
- cukrowaty
- wiśnia
- karmelowy
- kwaskowaty
- mięta
- paszcza
- dynia
- czuć
- mydlany
- kwaśny
- guma
- winny
- owocowy
- kwasek
- drewno
- piwny
- pszeniczny
- żyto
- lawenda
- słód
- cukrowy
- chili
- pieprzność
- ulepkowatość
- cukier
- piwniczny
- ziołowo-pikantny
- kwaśność
- kwas
- kubek smakowy
- toffee
- owoc
- ananas
- herbaciany
- rodzynka
- miód pitny
- sherry
- porto
- trunek
- porter
- rodzynkowy
- cierpko-kwaskowaty
- picie
- gałka muszkatołowa
- kwach
- miód
- korzenny
- przyprawa
- imbir
- cynamon
- przełknięcie
- cierpko-kwaśny
- wrzos
- owsianość
- banan
- odczucie
- usta
- cukrowość
- słodzikowy
- kubeczek smakowy
- truskawka
- alkoholowy
- etanol
- octan etylu
- składowa
- zbożowość
- ziemisty
- żywiczny
- chmielowo-słodowy
- rum
- ocet
- pikantność
- wędzony
- pszenny
- porzeczka
- ekstraktywny
- warka
- likierowość
- ziarnisty
- wypicie
- mleczność
- kawowo-palony
- fenol
- razowiec
- karmelowość
- goryczkowo-mydlano-jabłkowy
- mineralność
- przyjemny
- tanina
- słodkość
- suknia
- dym
- bukiet
- śmietana
- brzoskwiniowy
- orzechowy
- odczuć
- garbnik
- świeży
- zakończenie
- gruszkowy
- korzeń
- cytryna
- muszkat
- zaznaczony
- orzeźwiający
- owocowość
- riesling
- liczi
- cedr
- jabłko
- kwaskowo-cytrusowy
- słodko-słonawy
- brownie
- zabawa
- burgund
- beczka
- oksydacja
- korkowy
- rocznik
- rasa
- burgundzki
- skoncentrowany
- suchy
- syrah
- metaliczny
- winifikacyjny
- zjełczały
- porzeczkowy
- spory
- końcówka
- sauvignonowaty
- limonkowy
- delikatny
- szampan
- chardonnay
- interpretacja
- owocowo-migdałowy
- czerwień
- róż
- biel
- brzoskwinia
- mineralny
- słoność
- oliwkowy
- kremowy
- cień
- szampański
- mówić
- trawiasto-cytrynowy
- taniczny
- gorzkawy
- budowa
- soczysty
- zasłona
- materia
- niesmaczny
- czereśnia
- ciało
- półcukier
- melon
- suchość
- osobowość
- cabernet
- jabłkowo-cytrynowy
- jeżyna
- śliwkowy
- smakować
- pijalność
- moc
- sauvignonowy
- słony
- eukaliptus
- malinowo-truskawkowy
- różany
- landrynkowy
- dąb
- charakter
- mdły
- świeżutki
- zieloność
- uścisk
- trawiasty
- zaprezentować się
- oddębowy
- pikanteria
- fermentacja
- niuans
- przesmaczny
- kawa zbożowa
- yerba
- korzenno-roślinny
- ziołowy
- dymny
- ziemny
- oliwa
- majonez
Metafory
- atrakcyjną kwasowość
- delikatna kwasowość wina
- dużej kwasowości
- dyskretnej kwasowości wina
- elektryzującą wręcz kwasowość
- kwasowością ostrą jak brzytwa
- kwasowość, owoc i garbnik prześlizgują się po podniebieniu
- kwasowość lepiej układająca wino, nieprzesadne w materii
- kwasowość moża była zbyt duża
- kwasowość nieco ospała
- kwasowość niewysoka
- kwasowość odklejała się od owocu
- kwasowość okazała się za mała
- Kwasowość win jest zacna
- lekka kwasowość
- Lekka kwasowość
- łaskawą dla podniebienia kwasowością
- małą kwasowość wina
- ma posmak tropikalnych owoców i wysoką kwasowość
- mniejszej niż rieslingowa kwasowości
- niewysoka kwasowość
- niska kwasowość
- Niska kwasowość
- niska kwasowość wina
- niskiej kwasowości
- niskiej kwasowości
- niskiej kwasowości wina
- pojawia się znaczna kwasowość
- potężną kwasowością
- rocznik wina 2004 o wyrazistej kwasowości
- szczep o wysokiej kwasowości
- szczepu o niższej kwasowości
- świetnie zaznaczona kwasowość
- Umiarkowana (w kierunku wysokiej) kwasowość
- wina o dość niskiej kwasowości
- wina o średniej kwasowości
- wina o wysokiej kwasowości
- Wina proste o dużej kwasowości
- win białych, bardzo mineralnych, o niskiej kwasowości
- wino ma wysoką kwasowość
- wino nie zabija kwasowością
- Wino o dość niskiej kwasowości
- wino o wysokiej kwasowości
- wino o zaznaczonej, przyjemnej kwasowości
- wino z delikatną kwasowością
- w smaku wino było raczej wytrawne, choć nieatakujące kwasowością
- W swojej podwyższonej kwasowości dość ekstremalne
- W tle kwasowość
- wyraźna cytrusowa kwasowość
- wysoka kwasowość
- wysoka kwasowość wina
- wysoką kwasowością
- Wyśrubowana kwasowość
- wyższa kwasowość
- zarysowana jest przede wszystkim kwasowość
- zrównoważoną kwasowością wina
- zrównoważoną kwasowością wina
- żywa kwasowość
- żywej kwasowości
- żywej wciąż kwasowości

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: WZROK
ELEMENT RAMY: wielkość obiektu percepcji
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: składowa wrażenia smakowego
(...) że nawet kraje francusko języcznego Nowego Świata, bardzo często na etykietach wykorzystują włoską nazwę pinot grigio, właśnie ze względów marketingowych. Alzacja jest jednak ostoją tradycyjnego pinot gris, szczepu o niższej kwasowości , dość miękkiego, dającego dość obfite wina. Konkurencję o najlepsze dopasowanie do tego dania podejmują Pinot Gris Rot-Murie Cuvee (...)