SMAK
2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe
Rodzaj ramy: docelowa
Element ramy: typ smaku
Aktywatory
- espresso
- smak
- kawa
- język
- goryczka
- nuta
- gorycz
- koniak
- mleczny
- gorzki
- kawowy
- pyszny
- czekoladowy
- mięso
- kwaskowy
- posmak
- arabika
- sos
- wino
- kofeina
- ciastko
- dawka
- słodki
- kawior
- podniebienie
- wołowina
- smakowy
- wytrawny
- pasztet
- tłuszcz
- gęś
- wódka
- cytrynowy
- grejpfrut
- cykoria
- akcent
- morski
- krewetkowy
- pistacja
- chrzan
- rurka
- zupa
- kapusta
- żur
- kwasowy
- goryczkowy
- smakoprzestrzeń
- grappa
- likier
- jedzący
- antrykot
- rostbef
- pęczak
- smaczny
- słodycz
- cynamonowy
- margaryna
- sernik
- masło
- masa serowa
- ciasto
- degustacja
- kompozycja
- przekąska
- kreacja
- ślimak
- wyprawa
- apetyt
- delektować się
- słodko-dymny
- słodkawy
- pieprzowy
- cierpki
- pączek
- pieprzny
- słodowy
- malina
- piwo
- ester
- słodowość
- paloność
- drożdżowy
- siarka
- diacetyl
- mango
- finisz
- kwasowość
- cierpkość
- ślinianka
- owsiany
- jęczmień
- karmel
- cytrusowy
- biszkoptowy
- żywica
- trawa cytrynowa
- herbata
- cytrus
- kwaskowatość
- ekstrakt
- wędzonka
- pylistość
- szorstki
- akord
- alkohol
- palony
- czekolada
- pazur
- chmielowy
- aldehyd
- wanilia
- chmiel
- smakowo
- wyczuwalny
- kakao
- pełnia
- profil
- grejpfrutowy
- chmielenie
- pikantny
- miodowość
- piernik
- marakuja
- podszycie
- cydrowy
- wysycenie
- cukrowaty
- wiśnia
- karmelowy
- kwaskowaty
- mięta
- paszcza
- dynia
- czuć
- mydlany
- kwaśny
- guma
- winny
- owocowy
- kwasek
- drewno
- piwny
- pszeniczny
- żyto
- lawenda
- słód
- cukrowy
- chili
- pieprzność
- ulepkowatość
- cukier
- piwniczny
- ziołowo-pikantny
- kwaśność
- kwas
- kubek smakowy
- toffee
- owoc
- ananas
- herbaciany
- rodzynka
- miód pitny
- sherry
- porto
- trunek
- porter
- rodzynkowy
- cierpko-kwaskowaty
- picie
- gałka muszkatołowa
- kwach
- miód
- korzenny
- przyprawa
- imbir
- cynamon
- przełknięcie
- cierpko-kwaśny
- wrzos
- owsianość
- banan
- odczucie
- usta
- cukrowość
- słodzikowy
- kubeczek smakowy
- truskawka
- alkoholowy
- etanol
- octan etylu
- składowa
- zbożowość
- ziemisty
- żywiczny
- chmielowo-słodowy
- rum
- ocet
- pikantność
- wędzony
- pszenny
- porzeczka
- ekstraktywny
- warka
- likierowość
- ziarnisty
- wypicie
- mleczność
- kawowo-palony
- fenol
- razowiec
- karmelowość
- goryczkowo-mydlano-jabłkowy
- mineralność
- przyjemny
- tanina
- słodkość
- suknia
- dym
- bukiet
- śmietana
- brzoskwiniowy
- orzechowy
- odczuć
- garbnik
- świeży
- zakończenie
- gruszkowy
- korzeń
- cytryna
- muszkat
- zaznaczony
- orzeźwiający
- owocowość
- riesling
- liczi
- cedr
- jabłko
- kwaskowo-cytrusowy
- słodko-słonawy
- brownie
- zabawa
- burgund
- beczka
- oksydacja
- korkowy
- rocznik
- rasa
- burgundzki
- skoncentrowany
- suchy
- syrah
- metaliczny
- winifikacyjny
- zjełczały
- porzeczkowy
- spory
- końcówka
- sauvignonowaty
- limonkowy
- delikatny
- szampan
- chardonnay
- interpretacja
- owocowo-migdałowy
- czerwień
- róż
- biel
- brzoskwinia
- mineralny
- słoność
- oliwkowy
- kremowy
- cień
- szampański
- mówić
- trawiasto-cytrynowy
- taniczny
- gorzkawy
- budowa
- soczysty
- zasłona
- materia
- niesmaczny
- czereśnia
- ciało
- półcukier
- melon
- suchość
- osobowość
- cabernet
- jabłkowo-cytrynowy
- jeżyna
- śliwkowy
- smakować
- pijalność
- moc
- sauvignonowy
- słony
- eukaliptus
- malinowo-truskawkowy
- różany
- landrynkowy
- dąb
- charakter
- mdły
- świeżutki
- zieloność
- uścisk
- trawiasty
- zaprezentować się
- oddębowy
- pikanteria
- fermentacja
- niuans
- przesmaczny
- kawa zbożowa
- yerba
- korzenno-roślinny
- ziołowy
- dymny
- ziemny
- oliwa
- majonez
Metafory
- atrakcyjną kwasowość
- delikatna kwasowość wina
- dużej kwasowości
- dyskretnej kwasowości wina
- elektryzującą wręcz kwasowość
- kwasowością ostrą jak brzytwa
- kwasowość, owoc i garbnik prześlizgują się po podniebieniu
- kwasowość lepiej układająca wino, nieprzesadne w materii
- kwasowość moża była zbyt duża
- kwasowość nieco ospała
- kwasowość niewysoka
- kwasowość odklejała się od owocu
- kwasowość okazała się za mała
- Kwasowość win jest zacna
- lekka kwasowość
- Lekka kwasowość
- łaskawą dla podniebienia kwasowością
- małą kwasowość wina
- ma posmak tropikalnych owoców i wysoką kwasowość
- mniejszej niż rieslingowa kwasowości
- niewysoka kwasowość
- niska kwasowość
- Niska kwasowość
- niska kwasowość wina
- niskiej kwasowości
- niskiej kwasowości
- niskiej kwasowości wina
- pojawia się znaczna kwasowość
- potężną kwasowością
- rocznik wina 2004 o wyrazistej kwasowości
- szczep o wysokiej kwasowości
- szczepu o niższej kwasowości
- świetnie zaznaczona kwasowość
- Umiarkowana (w kierunku wysokiej) kwasowość
- wina o dość niskiej kwasowości
- wina o średniej kwasowości
- wina o wysokiej kwasowości
- Wina proste o dużej kwasowości
- win białych, bardzo mineralnych, o niskiej kwasowości
- wino ma wysoką kwasowość
- wino nie zabija kwasowością
- Wino o dość niskiej kwasowości
- wino o wysokiej kwasowości
- wino o zaznaczonej, przyjemnej kwasowości
- wino z delikatną kwasowością
- w smaku wino było raczej wytrawne, choć nieatakujące kwasowością
- W swojej podwyższonej kwasowości dość ekstremalne
- W tle kwasowość
- wyraźna cytrusowa kwasowość
- wysoka kwasowość
- wysoka kwasowość wina
- wysoką kwasowością
- Wyśrubowana kwasowość
- wyższa kwasowość
- zarysowana jest przede wszystkim kwasowość
- zrównoważoną kwasowością wina
- zrównoważoną kwasowością wina
- żywa kwasowość
- żywej kwasowości
- żywej wciąż kwasowości

1 z 1
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: WZROK
ELEMENT RAMY: zmiana cechy obiektu percepcji
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: typ smaku
(...) zwykle miesza się go z nero d’avola. Przyjemny, niemęczący czekoladowo-owocowynos z odrobiną ziołowych aromatów. W ustach dobrze wyczuwalny garbnik, świetnie zaznaczona kwasowość i przyjemny posmak wiśni i czekolady ze szczyptą ziół. Cena: 37,99. Tasmania Pinot Noir 2010: bardzo aromatyczny, charakterny pinot (...)