SMAK

2690
korpus
2464
metafory
602
ramy źródłowe
2088
ramy docelowe

Rodzaj ramy: docelowa
Element ramy: obiekt percepcji smakowej

Aktywatory
Metafory
 
RAMA: SMAK
RAMA ŹRÓDŁOWA: SYNESTEZJA ZŁOŻONA
ELEMENT RAMY: kształt względem powierzchni
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: obiekt percepcji smakowej
(...) Wszystko sprzedaje się na pniu i to często jeszcze zanim grona dojrzeją, bo producenci wina muszą sprostać rosnącym apetytom miłośników luksusu. Z pozbieranych z różnych części Szampanii winogron powstaje zatem płaskie wino, które, dzięki osiągnięciom laboratoriów wielkich koncernów, dopiero w procesie powtórnej fermentacji zyskuje walory smakowe . Eksperci uznają efekt za mało przekonywający i porównują go do karmelizowanego herbatnika skropionego odrobiną soku z cytryny. Historie związane z (...)